TOP

Zdrowa żywność – czyli jaka?

W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć w sklepach jedzenie, które można by było uznać za stu procentowe zdrowie. Nawet „ekologiczne” lub „bio” produkty nieraz są uzupełnianie chemicznymi dodatkami, choć nikt się do tego nie przyznaje. Jak zatem stwierdzić, czy producent zdrowej żywności naprawdę zaproponował klientom dobre dla nich jedzenie?

Czym jest zdrowa żywność?

To po prostu produkty naturalne, w których nie znajdzie się niemalże żadnych substancji chemicznych – konserwantów, sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku i innych polepszaczy. Tworzy się je w oparciu o wykorzystanie metod tradycyjnych, znanych ludzkości już od dawien dawna. Do ich uprawy nie używa się żadnych pestycydów czy antybiotyków.

Taką naturalną żywność proponuje klientom wielu procentów zdrowej żywności, na których wyroby można się natknąć w zwykłych supermarketach. Mimo wszystko, aby mieć stu procentową pewność, że jedzenie jest naturalne i dobre, powinno się je kupować bezpośrednio od samych farmerów lub na ekologicznych targach.

Charakterystyczne cechy zdrowej żywności

Cechą odróżniającą żywność ekologiczną od tej „zwyczajnej” nie jest wyłącznie sam skład. Przeciętny człowiek w pierwszej kolejności dostrzeże bowiem różnice wynikające ze smaku. Dodatek chemicznych polepszaczy smaków i aromatów powinien wydobywać z artykułów pełną intensywność, ale często dzieje się odwrotnie. Zwykłe warzywa bywają bezpłciowe i totalnie nieapetyczne.

Co innego owoce i warzywa określane mianem „bio” lub „ekologiczne”. Żaden producent zdrowej żywności nie może do nich dodać chemicznych substancji, dzięki czemu są one wytwarzane metodami tradycyjnymi, a to zapewnia im taki sam smak jak u babci czy mamy. Naturalne pomidory potrafią być tak smaczne, że można je jeść dosłownie jak jabłka czy chipsy.

Warto czy nie?

Osoby, które bardzo mocno skupiają się na swoim stylu żywienia, będą skłonne inwestować w te wszystkie wytwory oferowane przez producentów zdrowej żywności. Są one dobre i bezpieczne dla zdrowia, ale niestety także i bardzo drogie.

Zamiast kupować w zwykłym sklepie żywność ekologiczną, czasem lepiej zajrzeć na osiedlowy targ i tam sięgnąć po świeże warzywa lub owoce. Jeżeli nie wyglądają one idealnie – znaczy to, że zostały wytworzone tradycyjnie.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Categories Zdrowie i Uroda
https://beesafe.pl/porady/kara-za-brak-przegladu/ https://4sch.pl/odkryj-sekret-ekskluzywnych-mebli-loftowych/ zobacz