Orzechy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je spożywać na surowo bądź w formie przetworzonej – dodawać do potraw mięsnych i rybnych lub sałatek, a także urozmaicić nimi wiele deserów. Nie bez powodu też stały się wręcz nieodłącznym elementem diety wegeteriańskie. Orzechy posiadają bowiem wiele składników i właściwości istotnych dla naszego organizmu. Warto więc poznać różne odmiany tego produktu oraz zalety, jakie niesie za sobą jego spożywanie.
Migdały
Nasiona migdałowca nierzadko uważane są za najszlachetniejszą odmianę orzechów. Dostępne są w różnych postaciach: w całości (obrane ze skórki lub nie), w formie płatków, w łupinach bądź mielone. Te ostatnie służą również to wykonania marcepanu. Migdały w jednej piątej składają się z białka, są bogatym źródłem magnezu i fosforu, a także zawierają duże ilości witamin B2 oraz E. Spożywanie ich pomaga zniwelować uczucie stresu, opóźnia procesy starzenia się skóry czy też zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Pistacje
Szarawe łupiny drzewa pistacjowego, gdy uzyskują pełną dojrzałość, rozchylają się i ukazują zielono-brązowe nasiona orzechów. Te zaś również w dużej mierze składają się z białka (20%), a ponadto wykazują dużą zawartość beta-karotenu, potasu oraz witamin B1 i B6. Najbardziej wartościowe są jednak pistacje nieprażone (posiadają najwięcej antyoksydantów), te zaś są trudno dostępne w sprzedaży.
Orzechy włoskie
Gatunek ten przoduje wśród wszystkich pozostałych pod względem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przykładowo, spożycie 3 sztuk orzechów włoskich odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na kwasy omega-3. Poza dużą ilością witaminy B6, charakteryzują się też sowitą ilością kwasu foliowego – dlatego zaleca się spożywanie nasion tego gatunku kobietom w ciąży.
Nerkowce
Co ciekawe, wewnętrzna warstwa skorupki orzechów, pochodzących z owoców brazylijskiego drzewa o nazwie nanercze, wypełnione są silnie parzącym olejkiem, dlatego jeszcze przed rozłupaniem nerkowce poddawane są prażeniu. W orzechach tych znajdziemy dużo fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Ich subtelny smak chętnie wykorzystywany jest podczas przyrządzania różnego rodzaju sałatek, ciast i deserów. Nerkowce służą również do produkcji likieru „kaju”.
Orzechy laskowe
Gatunek ten wykazuje przede wszystkim dużą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących obniżenie poziomu złego cholesterolu. Spożywanie orzechów laskowych zaleca się zwłaszcza w celu zapobiegania miażdżycy. Ponadto, nasiona te także posiadają mnóstwo kwasu foliowego, który zapewnia kobietom w ciąży prawidłowy rozwój płodu.
Jak widać, orzechy mają do zaoferowania ogromne ilości cennych składników odżywczych, które mogą w znacznym stopniu pomóc uporać się z różnymi dolegliwościami i zadbać o nasz organizm. Ale to oczywiście nie wszystkie odmiany nasion, po które warto sięgnąć. Należy jednak pamiętać, by spożywać orzechy z umiarem, gdyż są one wysokokaloryczne. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj.