TOP

Nowoczesne modele automatów do lodów oraz ich innowacyjne funkcje

Lody z automatu, z posypką, polewą lub w czekoladzie są lubiane przez większość osób. Zazwyczaj są sprzedawane jedynie w okresie letnim, więc gdy tylko rozpoczyna się sezon zarówno dzieci, jak i dorośli z chęcią po nie sięgają. Z tego powodu czasowy biznes oparty na sprzedaży lodów z maszyny stanowi bardzo dobry pomysł.

Modele nowoczesnych maszyn do lodów

Obecnie automaty do lodów, dzięki szerokiej gamie modeli i różnych gabarytów, można instalować nawet w niewielkich punktach sprzedażowych. Producenci sprzętu dla gastronomii oferują m.in. urządzenia z powietrznym systemem chłodzenia, które mogą być używane w miejscach, gdzie nie da się ich podłączyć do wody, np. na otwartym powietrzu, w czasie pikników, koncertów lub innych imprez plenerowych,

Na rynku znajdują się również maszyny z wodnym i powietrzno-wodnym systemem chłodzenia. Tego typu automaty do lodów sprawdzają się tam, gdzie istnieje stałe przyłącze do wody. Potrafią one pracować pod bardzo dużym obciążeniem. Dodatkowym atutem urządzeń chłodzonych wodą jest bardzo cicha praca.

Maszyny do lodów z innowacyjnymi funkcjami

Producenci automatów do lodów stale wprowadzają ulepszenia, które sprawiają, że ich obsługa jest dużo prostsza, a desery cechują się puszystą konsystencją oraz optymalną temperaturą. Dzieje się tak dzięki innowacyjnym systemom napowietrzania mieszanki oraz jej zmrażaniu w trakcie wydawania porcji.

Ponadto czujniki poziomu mieszanki w zbiornikach, kontrolują ich zawartość, a przy tym zapobiegają zapowietrzaniu urządzenia. Tryb nocny eliminuje konieczność codziennego usuwania masy, utrzymuje ją w stałej temperaturze oraz zapewnia świeżość nawet do kilkunastu godzin. Natomiast system mycia ułatwia i przyspiesza proces czyszczenia maszyny.

Jakie rodzaje lodów można uzyskać z automatów?

Większość automatów do lodów jest przystosowana do produkcji jednego lub dwóch rodzajów zimnych deserów. W sklepach ze sprzętem gastronomicznym można znaleźć maszyny do lodów tradycyjnych, świderków, amerykańskich, włoskich, shake’ów oraz mrożonych napojów Granita.

Nowoczesne urządzenia dość często posiadają dodatkowe dozowniki z syropami oraz polewami, w tym z twardą polewą czekoladową. Dużym zainteresowaniem wśród dzieci cieszą się też lody z chrupiącymi lub strzelającymi cukierkami.

Profesjonalne automaty do lodów znajdziesz na Gastrosilesia.pl

Categories Ciekawe