TOP

Ciasto marchewkowe

Czy wiesz, że ciasto marchewkowe znalazło się na 5 miejscu w rankingu najpopularniejszych dań (dań, bo w smaku przypomina słodki chleb) lat 70. w Ameryce? Dziś przeżywa prawdziwy renesans i jest modne również w Polsce. Jak je upiec? Sprawdź porady i inspiracje, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Ciasto marchewkowe – o tym należy pamiętać

Ciasto będzie słodkie, jeśli do jego przygotowania wykorzystasz soczystą młodą marchewkę. Zetrzyj ją na grubych lub małych – w zależności od pożądanej konsystencji ciasta – oczkach tarki. Następnie odciśnij z niej nadmiar soku, dzięki czemu wypiek lepiej wyrośnie. Sama marchewka po upieczeniu może być nieco mdła w smaku, warto ją zatem odpowiednio doprawić. Sprawdzi się np. mieszanka cynamonu, kardamonu, mielonych goździków i sproszkowanego imbiru. Można także wykorzystać gotową przyprawę do pierników. Smaku nadadzą również pokrojone orzechy laskowe, wiórki kokosowe albo suszone owoce, na przykład żurawina lub śliwki. Próbuj różnych kompozycji, a z pewnością znajdziesz swoją ulubioną.

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe warto ozdobić za pomocą różnego rodzaju lukrów i polew. Świetnie sprawdzi się biała glazura cukrowa, dobrym wyborem będzie również polewa z białej lub ciemnej czekolady. Aby ją przygotować, wystarczy, że tabliczkę podzielisz na kawałki i rozpuścisz wraz z odrobiną tłuszczu w kąpieli wodnej. Nim wierzch ciasta zastygnie, warto posypać go wybranymi dodatkami. Płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie, skórka z cytryny – to tylko niektóre z możliwości. Ciasto marchewkowe będzie też smaczne, jeśli przekroisz je na blaty i przełożysz kremem na bazie serka mascarpone lub gęstym domowym powidłem.

Zobacz najlepsze inspiracje na ciasta marchewkowe. Pamiętaj o umiejętnym zestawianiu ze sobą różnych smaków a na pewno uzyskasz wyśmienite wypieki. Ciasto z odrobiną chili? Czemu nie!

Categories Zdrowie i Uroda